Razvoj svesti kod mladih o potrebi za zaštitom i očuvanjem životne sredine, te aktivno uključivanje u rešavanje pitanja koji se tiču održivog razvoja.

Na polju ekologije i zaštite životne sredine postoje velike mogućnosti za uključivanje mladih, kako u kreiranju, tako i u sprovođenju projekata i aktivnosti kojima će se doprineti boljem očuvanju životne sredine.

Prema rezultatima israživanja 41% od ukupno ispitanih navodi da su divlje deponije smeća najveći ekološki problem u lokalnoj sredini, dok oko 18% ispitanih navodi da je neispravnost vode za piće, te herbicidi i pesticidi u hrani osnovni ekološki problemi. Najmanji procenat slaganja imamo sa tvrdnjom da su odlivanje kanalizacije i izduvni gasovi u saobraćaju najveći ekološki problem.

Sudeći po rezultatima, mladi su identifikovali problem životne sredine koji je po svojoj prirodi najvidljiviji, a sa druge strane moguće je pretpostaviti da se o tom problemu najviše govori u javnosti, te su se zato mladi u najvećoj meri odlučili baš za divlje deponije kao ekološki problem koji zahteva najveću pozornost.

Opšti cilj lokalnog akcionog plana za mlade

Razvoj svesti kod mladih o potrebi za zaštitom i očuvanjem životne sredine, te aktivno uključivanje u rešavanje pitanja koji se tiču održivog razvoja.

Specifični ciljevi lokalnog akcionog plana za mlade

  • Povećanje nivoa informisanosti o očuvanju životne sredine;
  • Razvoj svesti kod mladih o potrebi zaštite životne sredine;
  • Podsticanje komunikacije između institucija, udruženja i organizacija koje se bave održivim razvojem zaštitom životne sredine
  • Unapređenje podrške nadležnih organa iz ovih oblasti;
  • Podrška razvoju programa, akcija i edukacija za uključivanje mladih putem volonterskog angažmana;
  • Unapređenje kapaciteta volonterskih organizacija na polju ljudskih resursa i tehničkih mogućnosti za sprovođenje projekata iz oblasti zaštite životne sredine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *