Uspostavljanje Studentskog parlamenta je jedna od osnovnih pretpostavki za aktivno učešće studenata u radu visokoškolskih ustanova i njihovo tretiranje kao ravnopravnog partnera zajedno sa državom i profesorima.

Participacija studenata je jedna od polaznih osnova Bolonjskog procesa i uspešnog reformisanja sistema visokog obrazovanja.

Inicijative za formiranje Studentskog parlamenta kao vrhovnog, legalnog i legitimnog predstavničkog tela studenata na visokoškolskim ustanovama u Srbiji traju od kraja 2000. godine.

Studentski parlament je organ visokoškolske ustanove (univerzitet) i visokoškolske jedinice (fakultet), čiji je cilj ostvarenje prava i zaštita interesa studenata.

Pravo da bira i bude biran u Studentski parlament ima svaki upisani student. Izbori se održavaju tajnim i neposrednim glasanjem u aprilu mesecu, a mandat članova Parlamenta traje godinu dana.

Studentski parlament bira i razrešava predstavnike studenata u organima visokoškolske ustanove i drugim organima gde su zastupljeni studenti. Članovi Studetskog parlamenta u telima fakulteta i univerziteta imaju pravo glasa po svim pitanjima koja se tiču studenata, kvaliteta nastave i sprovođenja reforme nastavnog procesa.

Način izbora i broj članova SP-a uređuje se opštim aktom visokoškolske ustanove.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *