Unapređivanje života mladih u ruralnim sredinama u kontekstu njihovog osnaživanja i aktivnog delovanja u svojim zajednicama.

Mladi u ruralnim sredinama imaju slične probleme kao i mladi u gradskim sredinama, međutim ono što ih izdvaja od mladih u gradskim sredinama jesu mnogo manje šanse za kvalitativno provođenje slobodnog vremena, manjak mogućnosti za aktivno učešće i razvoj veština I znanja koje bi ih osnažili za promenu ličnog stava prema svojoj poziciji u selu1. Oni deluju izolovano, ali u isto vreme i pasivno, kao da se mire sa situacijom koju smatraju da ne mogu da promene.

Želeli bi promene, ali naglašavaju da im je potreban spoljašnji stimulans, odnosno da ih neko motiviše sa strane, te da bi se ipak rado uključili u bilo kakve programe koji bi im promenili svakodnevnicu.

Ono što smo primetili jeste da ne postoji udruživanje mladih radi kreiranja i inicijative nekih programa, ali postoji motivacija i dobra volja.

Rezultati ispitivanja su pokazali da je prisutan izrazito nizak stepen participacije u kreiranju i organizovanju aktivnosti za mlade u sredini gde žive: u većini sela koje smo obišli nema nijednog udruženja, koje bi pokrenulo mlade na aktivnosti.

Slobodno vreme najčešće provode družeći se, ili na internetu, a mesto okupljanja (a da nije kafana ili kladionica), u većini mesta ne postoji. Postoje prostori Domova kulture, čije vlasništvo nije rešeno, a ako je i rešeno nisu infrastrukturalno sređeni za prijatan boravak i sprovođenje aktivnosti.

Ono što je zajedničko svim selima u pogledu aktivnosti za mlade, jesu sekcije za KUD, tereni za fudbal i košarku i u zavisnosti od sela, povremene sekcije nekog drugog sporta ili plesa.

Dakle, u većini sela ne postoje programi niti aktivnosti koje bi podstakle promene i poboljšanje ukupnog položaja mladih u seoskim sredinama, a koje bi im pomogle da budu bolje informisani, uspešniji, da steknu nove sposobnosti i znanja, te da ih osnaže i ojačaju u ostvarivanju ciljeva.

U nekim selima je vidna motivisanost mladih, ali nedostaje infrastruktura i ljudski kapaciteti za organizovanje i vođenje aktivnosti za mlade, ali u nekim selima je nažalost prisutna apatija i nezainteresovanost od strane samih mladih za promene bilo kog tipa.

Opšti cilj

Unapređivanje života mladih u ruralnim sredinama u kontekstu njihovog osnaživanja i aktivnog delovanja u svojim zajednicama

Specifični ciljevi

  • Osnaživanje mladih za adekvatnije traženje posla na tržištu rada
  • Osnaživanje saradnje između neformalnih grupa i udruženja iz ruralnih sredina sa KZM i OCD iz Subotice.
  • Podizanje nivoa uključenosti mladih pri kreiranju, sprovođenju i promociji volonterskih programa i aktivnosti u ruralnim mestima
  • Obezbeđivanje adekvatnih objekata za provođenje slobodnog vremena mladih u ruralnim sredinama
  • Razvijanje programa za mlade u ruralnim sredinama iz oblasti kulture, slobodnog vremena, aktivnog učešća i volonterizma

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *