Godišnje se održi gotovo 3000 kampova u celom svetu. Volonteri iz Srbije imaju priliku da putuju u gotovo 90 zemalja. Najviše ih je u Evropi, zatim slede Amerike, Australija, Afrika i Azija.

Radni kamp je jedinstven oblik volonterskog rada u trajanju od dve do tri nedelje, predviđen za sve ljude dobre volje između 18 i 65 godina i koji govore elementarni engleski ili jezik zemlje u koju idu. Najviše ih ima u toku leta, ali se organizuju tokom cele godine. Potrebno je platiti samo put i članarinu u Volonterskom servisu Srbije od 4200 dinara, a smeštaj i hrana na kampu su obezbeđeni.

Iako većina volontera koja ide na radne kampove ima između 18 i 25 godina, volonteri svih uzrasta su dobrodošli. Postoje i posebni, tinejdžerski kampovi, za mlade od 14 do 18 godina.

Osim malobrojnih kampova koji pretpostavljaju posedovanje određene veštine ili znanja (kao što su umetnički – muzički, rad sa decom i odraslima sa specifičnim potrebama), ne postoje ograničavajući uslovi. Jednostavno, ako ima mesta, volonter će biti smešten.

Učesnici iz različitih zemalja radom na kampovima daju svoj doprinos pre svega lokalnim zajednicama a podstiče mobilnost mladih, njihovo aktivno građansko učešće kroz volonterski rad, a time se jača i socijalni kapital cele zemlje.

Svaki radni kamp je drugačiji zbog broja učesnika (obično od 6 do 30 volontera), njihovog porekla i, naravno, njihovih ličnosti. Jedan od glavnih ciljeva radnog kampa je stvaranje kontakata između učesnika iz inostranstva i lokalnog stanovništva, čime se doprinosi boljem razumevanju naroda i kultura, prijateljstvu i miru. Volonteri su tako i učesnici u svakodnevnom životu, a ne turisti. Time dobijaju potpuno drugačiju sliku zemlje u kojoj borave, posmatranu iz ugla samih stanovnika, i u mogućnosti su da bolje upoznaju njihovu kulturu i običaje.

Programi su tematski veoma različiti: ekološki, arheološki, socijalni, umetnički, različita rekonstrukcija i izgradnja, poljoprivredni, koji se bave kulturnim nasleđem, istorijom, jezikom, rad sa decom i osobama sa posebnim potrebama.

Zbog široke dostupnosti i programske edukativne atraktivnosti, Mladi istraživači Srbije su posebno razvijali ovaj sektor u cilju društvenog aktiviranja najšireg kruga mladih.

Više o međunarodnim volonterskim kampovima na stranici:

Međunarodni volonterski kampovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *