Unapređivanje uslova za bezbedan život mladih na teritoriji grada Subotice.

Bezbednost mladih jedan je od prioriteta nacionalne i pokrajinske politike prema mladima, jer je do sada uočena velika potreba za sistemskom brigom u ovoj oblasti, posebno na polju bezbednosti u saobraćaju, izloženosti nasilju, povredama od strane vršnjaka i odraslih, te kriminalu. Bezbednost predstavlja jedan od preduslova za lični i socijalni razvoj mladih, te je neophodno kreiraje sisemskih mera u lokalnoj zajednici u odnosu na uočene probleme mladih u Subotici.

Prema rezultatima istraživanja, mladi su najčešće bili izloženi povredama, učestvovali u tučama, te bili izloženi diskriminaciji od strane vršnjaka. U manjoj meri, ali značajno u odnosu na prosek, mladi su bili žrtva pljačke/krađe i doživeli neki vid nasilja od strane vršnjaka i odraslih. Ispitani mladi su u najmanjoj meri bili počinioci pljačke/krađe.

Fizičkim povredama je 1-2 puta u poslednjih godinu dana bilo izloženo 32% ispitanih, dok je u istom periodu u tučama 1-2 puta učestvovalo 17% mladih, od kojih je procentualno veći broj momaka u odnosu na devojke. Zanimljivo je pomenuti da postoji značajan procenat devojaka, čak 40% od uzorka koji navode da su učestvovali u tučama.

Ohrabruje podatak da čak 96% od ukupno ispitanih navodi da u poslednjih godinu dana nije bio/la žrtva nasilja na internetu, ali procenat mladih ispitanih koji su bili predmet diskriminacije zbog nekog svog obeležja, ili žrtva pljačke/krađe ukazuje na značajne probleme na polju vršnjačkog nasilja, te i na probleme generalno u oblasti fizičke bezbednosti mladih.

Opšti cilj

Unapređivanje uslova za bezbedan život mladih na teritoriji grada Subotice

Specifični ciljevi

  • Unapređenje programa prevencije u oblasti vršnjačkog nasilja
  • Razvijanje poverenja mladih prema organima bezbednosti (MUP, javno tužilaštvo, SUD)
  • Podizanje nivoa svesti mladih o posledicama saobraćajnih prekršaja i nezgoda
  • Smanjenje stepena nasilja na sportskim manifestacijama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *